PPS bisdom Gent hield negende ledendag – 29 juni 2024
Op zaterdag 29 juni 2024 hield de afdeling bisdom Gent van PPS haar negende ledendag. Sympathisanten en leden kwamen samen te Sint-Niklaas in de hoofdzetel van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas gevestigd in de woning die Alfons Janssens tussen 1878 en 1880 liet optrekken.
Het huis van paus Janssens
De ledendag startte met een bezoek aan het huis van Alfons Janssens opgetrokken in Vlaamse neo-renaissancestijl naar een ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove, die eveneens de plannen tekende voor het prachtige stadhuis van Sint-Niklaas. Als jonge twintiger trok Janssens naar Rome om er als zoeaaf de paus te verdedigen. In het pauselijke leger werd hij in 1868 bevorderd tot sergeant. Boven de ingangspoort van zijn woning liet Janssens in een nis het borstbeeld plaatsen van Pius IX, de paus onder wie hij had gediend. Daarom werd in de volksmond deze woning het huis van paus Janssens genoemd. In 1909 werd de woning door de stad aangekocht en in 1911 ingericht als museum. Momenteel herbergt de woning van Alfons Janssens de hoofdzetel van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, één van de oudste historische kringen van het land.
Janssens, een christen-democraat avant la lettre
Een gids leidde onze leden rond in het museum dat gevestigd is in het huis Janssens. Het bevat niet alleen herinneringen aan de zoeaventijd van Janssens, maar ook aan diens latere activiteiten. Janssens was sterk betrokken in het lokale sociale leven. Hij was medestichter van de Gilde van Ambachten en Neringen te Sint-Niklaas. Vanaf 1885 was hij voorzitter van de lokale afdeling van het Davidsfonds en lid van het hoofdbestuur. Hij was ook dichter, auteur en lid van de Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde. Hij was bevriend met Guido Gezelle en voerde met hem een uitgebreide correspondentie. Hij schreef bijdragen voor De Vlaamsche Wacht, Rond den Heerd, Loquela, Het Belfort en Vlaamsche Zanten. Hij was gemeenteraadslid in Sint-Niklaas (1885-1904) en zetelde in de Kamer van volksvertegenwoordigers (1892-1900). Alhoewel Vlaams gezind sprak hij Frans. Janssens was voorstander van het algemeen stemrecht en zelfstandige arbeidersbonden. Hij behoorde tot een familie van welstellende textielfabrikanten met een zeer sociale ingesteldheid.
Politicus Tony Van Parys aan het woord
“Een harde noot om te kraken, het christelijk en maatschappelijk politiek engagement“ was de titel van de toespraak van Tony Van Parys tot de leden van PPS. In de geseculariseerde tijden is het moeilijk getuige te zijn van een christelijk engagement. Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat de Kerk in woelig vaarwater terecht komt. Maar stille getuigenissen kunnen wonderen doen. Tony Van Parys wist op een boeiende manier de leden te onderhouden. Tony Van Parys is jurist en criminoloog van opleiding en werd advocaat aan de Gentse balie. Van 1985 tot 2007 zetelde hij voor de CVP (later CD&V) in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, en vanaf 2007 tot en met 2010 in de senaat. In 1998 volgde hij Stefaan De Clercq op als minister van justitie in de regering Dehaene II. Hij bleef dit tot aan de vorming van de regering Verhofstadt I in 1999. Daarnaast was Van Parys ook gemeenteraadslid in Gent van 1982 tot 2012. Hij was eveneens lid van de Hoge Raad voor Justitie tussen 2012 en 2016.
In oktober 2011 werd hij voorzitter van de raad van bestuur van de Gentse Arteveldehogeschool.
Plechtige Eucharistie en vriendschapsmaal sloot de dag af
In de Sint-Nicolaaskerk van Sint Niklaas vierden onze leden de eucharistie. De mis werd gecelebreerd door eerwaarde heer Luc Mertens, aalmoezenier van PPS-bisdom Gent. Met hem concelebreerden de eerwaarde heren Jan Van Raemdonck en David Willems. Cantor Peter Broos werd aan het orgel begeleid door Annie Arnaut, beiden bestuursleden van PPS bisdom Gent.
De leerrijke dag werd afgesloten met een vriendenmaal in Huyse Sorgvliet niet ver van de kerk. Gesterkt met geestelijk en werelds voedsel verlieten de PPS leden de gezellige bijeenkomst.
Guy Van Rysseghem
Foto’s van ©Ignace de Corswarem
Partagez cette info ! - Deel deze info!
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)